Profielfoto Maria Stratemeier

Dit keer zal ik er niet bij zijn. Vrijdag 18 april is er weer een open coffee.

Ik hoor Peter al vragen: Hoe kan dat nou, Maria? Waar is het leuker dan bij de open coffee? Het antwoord is dan, bij mijn Duitse familie.

Pasen

In Nederland is het natuurlijk ook Pasen. Maar Duitsers maken er meer van. Op Karfreitag zal je met hun geen zakelijke afspraken kunnen maken. Sterker nog. Mijn moeder heeft zo'n 30 mensen in dienst en màg ze niet eens vragen om op die dag te komen lassen, tekenen of monteren. Wanneer ik haar vertelde van onze open coffee, was haar reactie: Hoe kan dat nou, Maria?

Feestdagen in Duitsland
Je probeert een Duitser aan de telefoon te krijgen. Dan kom je erachter dat het daar feestdag is. Geen gehoor. Het bedrijf is leeg.

Zeker in de lente zijn er veel feestdagen in Duitsland. Sommigen hebben met Pasen te maken. Ze zijn ieder jaar weer op andere data: Himmelfahrt (29 mei 2014) en Fronleichnam (19 juni 2014, NL: Sacramentsdag) vallen altijd op donderdagen na Pasen. De vrijdag daarna bereik je dan ook weinig medewerkers op een bedrijf: een Brückentag vinden Duitsers ideaal voor vier dagen vakantie.

akantie - niet voor iedereen

Ook veel scholen zijn dicht tijdens deze lange weekenden. Toen ik klein was, waren dit vaak de eerste vakanties van het jaar - op de camping. Tussen Hemelvaart en Sacramentsdag ligt nog Pfingsten met maar één vrije dag extra: Pfingstmontag. Daarmee krijgen sommige Duitsers ruim gelegenheid om het campingseizoen in te luiden. Sommigen, want ieder Bundesland (NL: deelstaat) heeft een apart beleid voor deze feestdagen. De meeste vrije dagen per jaar heb je in regio's waar veel mensen van verschillende godsdiensten wonen.

Zonder godsdienst
Er zijn ook nationale niet-religieuze feestdagen. Ze zijn altijd op dezelfde datum. De politieke betekenis van 1 mei - der Tag der Arbeit - is nog maar in weinig regio's echt van belang. Traditioneel gaan werknemers in het Ruhrgebiet en in Berlijn de straat op. Hier speelt die Gewerkschaft (NL: vakbond) een grote rol. In de meeste steden is het echter heel rustig. Iedereen zit ergens op het platteland. Gezinnen vieren deze dag met een wandeling en verzamelen 's avonds bij de barbecue.

Nationale trots?

Met de Tag der deutschen Einheit op 3 oktober viert Duitsland de val van de Berlijnse muur. Aan het vieren van de nationale feestdag moeten veel Duitsers echter nog wennen. De propaganda en symbolen, die het volk misleidden tijdens het nationaal-socialisme van Hitler, zit diep in het collectieve geheugen. Daarom hebben veel Duitsers nog steeds een aversie tegen nationale trots. Vooral het wereldkampioenschap voetbal in 2006 heeft veel mensen toch de draai gegeven om ontspannen en vrolijk hun natie te vieren.

Nederlandse feestdagen
Nederlanders hebben ook veel feestdagen. Mijn collega Alexandra Kleijn is Nederlandse en woont in Duitsland. Op haar Duitstalige blog legt ze uit wat Nederlanders anders doen - inclusief een lijst van de feestdagen in het Duits en Nederlands. Lees de Duitse tekst van 'buurtaal' hier.

Doe je zaken met Duitsers?
Welke ervaring heb jij met Duitse feestdagen? Wat valt je op?

In deze column beschrijf ik maandelijks een fenomeen rondom zakendoen met Duitsers. Vaak gaat het over zakelijke omgangsvormen en de Duitse cultuur.

Maria Stratemeier Zakelijk Duits: handeln auf Deutsch

#OCMN Actueel

Met #OCMN Actueel krijg je paar keer per maand relevant nieuws over activiteiten van OCMN en ondernemers verbonden aan het netwerk. Stay Connected!

Utrechtse Euro

logo utrechtse euro

De OCMN organisatie en steeds meer Cardhouders nemen deel aan de Utrechtse Euro

OCMN - Data Collectief ambassadeur

logo datacollectief

Bedrijfsbanners