Profielfoto Maria Stratemeier

Afspraken maken
Uw Duitse zakenpartner Herr Schmidt is aan de telefoon. U wilt nog het een en ander met elkaar bespreken. Morgen is hij in Nederland en heeft hij een afspraak bij u in de buurt. Hij zegt: Wir können das beim Kaffee besprechen.

Ich komme morgen bei Ihnen vorbei.
Hij komt dus morgen op de koffie om alles te bespreken. Prima.

's Ochtends
U verwacht meneer Schmidt in de loop van de ochtend. De koffie staat al klaar. De Duitser laat echter op zich wachten. Wat zou er aan de hand zijn? Hij is anders zo pünktlich, netjes op tijd. Om een uur of twaalf belt u hem. Mahlzeit! Meneer Schmidt klinkt vrolijk, niet gehaast, wanneer hij u smakelijk eten wenst. Was hij de afspraak misschien vergeten? Natürlich, zum Kaffee bin ich bei Ihnen. So um drei Uhr, wenn die Straßen frei sind. 

Het misverstand
Om drie uur pas?! Meneer Schmidt zit nog in een lunchafspraak en zou daarna pas naar u toe komen. 's Middags heeft u echter geen tijd: Entschuldigung, Herr Schmidt. Ich kann nicht am Nachmittag.

Na wat uitleg begrijpt hij dat u hem in de ochtend had verwacht. U maakt een nieuwe afspraak, deze keer met een duidelijk tijdstip. 

In Duitsland
Een week later gaat u bij meneer Schmidt op de koffie: om half vier 's middags. In Duitsland is dat het gebruikelijke tijdstip om samen koffie te drinken.
Onder het genot van koffie en heerlijke taart bespreekt u samen de aanstaande projecten. Voortaan maakt u vaker afspraken met Duitse relaties: 's middags bei Kaffee und Kuchen!

En bij u?
Maakt u ook weleens afspraken in het Duits? Kent u de volgende uitdrukkingen?

  • am Vormittag
  • am Nachmittag
  • um 15 Uhr
  • um zwanzig nach drei
  • eine Stunde später
  • in einer Stunde ...

Heeft u nog andere uitdrukkingen nodig? Of wilt u meer weten over Duitse omgangsvormen en afspraken maken met Duitsers?
Neem dan contact met mee op voor een vrijblijvend gesprek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maria Stratemeier
Zakelijk Duits

#OCMN Actueel

Met #OCMN Actueel krijg je paar keer per maand relevant nieuws over activiteiten van OCMN en ondernemers verbonden aan het netwerk. Stay Connected!

Utrechtse Euro

logo utrechtse euro

De OCMN organisatie en steeds meer Cardhouders nemen deel aan de Utrechtse Euro

OCMN - Data Collectief ambassadeur

logo datacollectief

Bedrijfsbanners