Accountant Z

Soms zie je een bedrijfsnaam en denk je: Dat is nu echt goed en sterk bedacht. AccountantZ - helder van A tot Z is er mijns inziens zo een. Het is glashelder waar het om gaat; dat ze zich van A tot Z met hun expertise voor jouw bedrijf bezighouden.

logo accountantz

We zijn in Tiel op het kantoor van AccountantZ. We hebben om 10.00 uur afgesproken. We zijn wat vroeg en zitten al met Leon aan tafel. Inez kent beide heren en Inez en Leon zijn vrijwel direct in gesprek waarbij er over van alles wordt gesproken. Leon is een vlot pratende, open persoon. Je voelt je welkom bij hem op kantoor. Met de precisie van een accountant stapt om exact 10.00 uur Aron het kantoor binnen om aan te sluiten. "Stond hij nu tot precies op de minuut af voor de deur te wachten?", vragen Inez en ik ons openlijk af. Maar nee hoor, Aron is gewoon een man van de tijd en had zijn voorgaande afspraak exact zo ingepland en afgerond om precies op tijd bij ons te zijn. Dat vindt hij belangrijk en daar handelt hij dan ook naar.

Leon en Aron zijn twee vriendelijke en privé echt bevriende compagnons. Leon de doorgestudeerde accountant en Aron de ondernemende, bedrijfskundige financieel adviseur. Je ziet aan ze dat ze met heel veel plezier samenwerken. Mooi om dat zo vanaf de zijlijn mee te maken terwijl Inez ze het hemd van het lijf vraagt. Al is het stellen van vragen eigenlijk niet eens zo nodig om in gesprek te blijven, want Leon praat voluit en ik geniet met volle teugen van zijn enthousiasme. Enthousiasme over het vak van accountants, het bijdragen aan het ondernemerschap van hun klanten en het inspireren van andere accountants tijdens MBA-bijeenkomsten waarvan Leon regionaal voorzitter is. En dat is lang niet altijd even makkelijk. Accountants zijn doorgaans vrij behoudend van aard. Dat moeten ze in hun controlerende, becijferende rol ook zijn. Maar de tijdsgeest vereist een meer visionair sturende rol. Anders dan in de jaren achter ons waarin een achteraf controlerende rol volstond. Aan Leon en Aron merk je in alles dat zij voorwaarts denken en doen op het gebied van accountancy. In alles staan zij er open en actief in om het MKB te bedienen. Natuurlijk rolt aan het eind van het jaar de jaarrekening eruit. Een vanzelfsprekende verplichting. Maar de route naar een bedrijfskundig optimale jaarrekening, dat is wat beide heren het hele jaar bezighoudt in hun werk met en voor hun relaties. Je merkt aan alles dat zij veel meer bezig zijn met het vormgeven en invullen van een bedrijfscultuur. Als je je als relatie in hun enthousiasme herkent, dan word je bijna vanzelfsprekend klant van hun kantoor. En als die chemie niet ontstaat, dan durven ze dat ook kenbaar te maken en los te laten. Met deze oprechte, open en natuurlijke houding hebben zij hun kantoor sneller dan gepland zien groeien. Soms zelfs met enige verbazing over de snelheid van deze groei. Maar ze hebben de zaak en de groei goed in de hand.

De manier waarop de samenwerking tussen Aron en Leon ontstond, was bijzonder. Met een start midden in de jaren van crisis concluderen beiden dat dat wel de beste opleiding was die ze zich konden wensen. Mee adviseren met ondernemers over ontslagrondes. Daarbij zaten ze zelf aan tafel en maakten ze midden in de praktijk alle emotie mee. Zover gaan de heren in de praktijk met en voor hun relaties.

Maar hoe is dat nu gegaan, twee vrienden die zakelijk samenwerken? In de praktijk vaak een gewaagd avontuur. Los van elkaar hebben zij weloverwogen keuzes gemaakt die uitkwamen bij samenwerken. Keuzes die samen de beste uitkomst gaven om invulling te geven aan hun drang tot zelfstandigheid. Een enge keuze, want een riante financiële loondienstachtergrond werd ingeruild voor geloof in zichzelf en bovenal, eigen integriteit. Het thuisfront, de echtgenotes, werd er pas in het laatste stadium bij betrokken. Een vreemde keuze, zou je misschien denken, maar praktisch gezien een heel goede. Zo werd de keuze tot samenwerking volledig neutraal op feiten en kansen gebaseerd. In gesprek met de heren voel je wel aan dat ze elkaar energie geven. Een goed signaal binnen een samenwerking volgens mij.

Waar Leon en Aron goed in investeren, is de tijd die zij steken in het persoonlijk contact met hun relaties. Het is een doel op zich om ieder kwartaal bij alle relaties persoonlijk aan tafel te zitten. Tussendoor telefonisch of e-mailcontact is prima, maar persoonlijk met de relatie aan tafel zitten is zo veel belangrijker. Elkaar in de ogen kunnen kijken en betrokkenheid ervaren. Dat is AccountantZ. Dat zijn Aron en Leon.

profielfoto aron van doornprofielfoto leon zoetekouw

#OCMN Actueel

Met #OCMN Actueel krijg je paar keer per maand relevant nieuws over activiteiten van OCMN en ondernemers verbonden aan het netwerk. Stay Connected!

Utrechtse Euro

logo utrechtse euro

De OCMN organisatie en steeds meer Cardhouders nemen deel aan de Utrechtse Euro

OCMN - Data Collectief ambassadeur

logo datacollectief

Bedrijfsbanners