Flexibel werken, ofwel flexwerken, en flexibele werkplekken worden steeds populairder onder de werkende beroepsbevolking. Werknemers en zelfstandigen zijn niet langer gebonden aan hun bureau op de vaste kantoorlocatie van het bedrijf of de organisatie, maar kunnen werken waar en wanneer ze maar willen. Dit heeft veel voordelen, waaronder een betere gezondheid en productiviteit van de werknemers. In deze blog delen we de praktijkervaringen, kennis en inzichten van de toenemende flexibele werkomgevingen voor gezondheid, welzijn en productiviteit.
Over het algemeen hebben werknemers met een vast contract een vast reispatroon en een vaste werklocatie, waardoor zij meer geneigd zijn om te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Echter, dit is niet altijd het geval. Uit onderzoek blijkt dat het mobiliteitsgedrag van werknemers sterk afhankelijk is van hun persoonlijke situatie en voorkeuren[1].
1. Alles over flexwerken
2. Wat is een flexibele arbeidsmarkt en wat kun je verwachten?
3. PDF: Arbeid, flexwerk en gezondheid. Over de samenhang tussen (tijdelijk) werk en gezondheid
Het is echter wel belangrijk dat bedrijven beleid hebben om werknemers te stimuleren om minder kilometers te maken en om thuiswerken en flexibele werkplekken te faciliteren[1][2]. Flexwerken biedt namelijk niet alleen voordelen voor de mobiliteit, maar ook voor de werknemers en werkgevers zelf.
Citations:
[1] Promotieonderzoek nuanceert zwart-wit beeld over flexwerk
[2] Groot deel Nederlandse bedrijven heeft geen beleid voor flexwerken
Flexwerken is een term die de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Het houdt in dat werknemers de vrijheid hebben om te werken waar en wanneer ze willen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat werknemers thuiswerken, op een flexibele werkplek of onderweg werken. Flexwerken heeft niet alleen invloed op de manier waarop we werken, maar ook op de mobiliteit in Nederland.
Flexwerken is een manier van werken waarbij werknemers de vrijheid hebben om te werken waar en wanneer ze willen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat werknemers thuiswerken, op een flexibele werkplek of onderweg werken. Flexwerken kan zowel voordelen als nadelen hebben voor werknemers en werkgevers.
Flexwerken kan diverse voordelen hebben voor werknemers en werkgevers. Zo kan flexwerken bijdragen aan een betere werk-privébalans voor werknemers. Werknemers kunnen bijvoorbeeld makkelijker werk en privé combineren doordat ze de vrijheid hebben om te werken waar en wanneer ze willen. Daarnaast kan flexwerken bijdragen aan een hogere productiviteit doordat werknemers minder last hebben van reistijd en files. Ook kan flexwerken bijdragen aan een hogere tevredenheid onder werknemers doordat zij meer vrijheid hebben om hun werk zelf in te delen.
Naast voordelen heeft flexwerken ook nadelen. Zo kan flexwerken bijdragen aan eenzaamheid onder werknemers doordat zij minder contact hebben met collega's. Daarnaast kan flexwerken bijdragen aan een verminderde werk-privébalans doordat werknemers moeite hebben om werk en privé gescheiden te houden. Ook kan flexwerken bijdragen aan een verminderde binding met het bedrijf doordat werknemers minder contact hebben met collega's en minder betrokken zijn bij het bedrijf.
Flexwerken heeft invloed op de mobiliteit in Nederland. Doordat weknemers minder vaak op kantoor hoeven te zijn, kan dit bijdragen aan minder verkeer op de weg. Dit kan bijdragen aan een vermindering van de files en een verbetering van de luchtkwaliteit.
Uit onderzoek blijkt dat slechts 31% van de Nederlandse bedrijven beleid heeft om werknemers te stimuleren minder kilometers te maken[1]. Dit betekent dat er nog veel ruimte is voor verbetering op het gebied van flexwerken en mobiliteit.
Nederland loopt echter wel voorop in vrijheid van flexwerken. Bijna alle ondervraagden (97%) verwachten dat de werkplek voorgoed verandert door mobiliteit. Dit komt voor een deel doordat mensen thuis kunnen werken en flexibele werkplekken kunnen gebruiken[2].
Flexwerken kan dus bijdragen aan een vermindering van de mobiliteit in Nederland. Het is echter belangrijk dat bedrijven beleid hebben om werknemers te stimuleren om minder kilometers te maken en om thuiswerken en flexibele werkplekken te faciliteren.
Flexwerken heeft invloed op de mobiliteit in Nederland. Het kan bijdragen aan een vermindering van de files en een verbetering van de luchtkwaliteit. Het is echter belangrijk dat bedrijven beleid hebben om werknemers te stimuleren om minder kilometers te maken en om thuiswerken en flexibele werkplekken te faciliteren. Nederland loopt voorop in vrijheid van flexwerken, maar er is nog veel ruimte voor verbetering.
1.Groot deel Nederlandse bedrijven heeft geen beleid voor flexwerken
2. Onderzoek Citrix: Nederland loopt voorop in vrijheid flexwerken
3. Flexwerken: alleen maar kommer en kwel?
[1] THUISWERKEN VOOR, TIJDENS EN NA DE CORONACRISIS
[2] PDF: de veranderende wereld van werk
[3] PDF: de-arbeidsmarkt-in-cijfers-2020
[4] PDF: Thuiswerken en de gevolgen voor wonen, werken en mobiliteit
[5] https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/atoms/files/eindverslag_kennisprogramma_veranderende_arbeidsmarkt_18_januari_2022_compleet.pdf
Het gebruik van deze digitale samenwerkingstools kan flexwerkers helpen om hun werkzaamheden gemakkelijker uit te voeren en efficiënter te communiceren met collega's, ongeacht hun locatie. Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van de meest geschikte tools afhankelijk is van de specifieke behoeften van de flexwerker en de aard van het werk.
[1] Flexwerk en thuiswerk: naar een nieuwe invulling van de kantoorruimte
[2] 5 tips om flexibele teams op afstand te managen
[3] Productiever en creatiever werken? Deze tools helpen je daarbij
[4] Nieuwe wetgeving en online tools bevorderen flexibel werken
[5] Thuiswerken – Alles wat je van tevoren moet weten
OCMN
Groothandelscentrum Midden-Nederland
Laagraven 5d
3439 LG Nieuwegein
T: +31 30 8770244
E: info@ocmn.nl
KvK: 30171916 - TEiM